11 Ιανουαρίου 2008

Αναπαραγωγη μονομαχων (battas)


θα προσπαθήσω να σε βηθήσω με όση πείρα έχω πάνω στο θέμα γιατί εδώ και ένα χρόνο περίπου έχω ασχοληθεί αρκετά.
Καταρχάς, οι ρίγες που υποδηλώνουν ότι η θηλυκιά είναι έτοιμη για αναπαραγωγή είναι κάθετες, αλλά η ύπαρξή τους δεν είναι εντελώς απαραίτητη... Συνήθως οι θηλυκιές έχουν ένα άσπρο σημείο που εκβάλλει από τον ουρογεννητικό πόρο τους, στο ίσω μέρος της κοιλιάς, στην αρχή του εδρικού πτερυγίου. Οι οριζόντιες ρίγες δείχνουν στρές και ορισμένες φορές τις εμφανίζουν και τα αρσενικά. Μην απογοητεύεσαι όμως.
Καλό θα ήταν να προετοιμάσεις το ζευγάρι για αναπαραγωγή με καλό ταϊσμα (αν είναι δυνατο ζωντανές τροφές - νύμφες κουνουπιών, αρτέμια, μικρά σκουλήκια - ή κατεψυγμένες). Μην τα βάλεις μαζί στη αρχή κράτα τα χωριστα (26-28C είναι το βέλτιστο) και αν θες μπορείς να τους επιτρέπεις να βλέπονται για λίγη ώρα κάθε μέρα. Έπειτα θα πρέπει να ετοιμάσεις τοενυδρείο αναπαραγωγής. Το μέγεθός του εξαρτάται από εσένα (δεν πρέπει να είναι πολύ μικρό αλλα δε χρειάζεται να ειναι και πολύ μεγάλο). Η στάθμη του νερού δεν χρειάζεται να είναι ψηλή (γύρω στα 10cm). Θερμοκρασία 28-30 C είναι ιδανική για ζευγάρωμα. Βάλε μέσα μερικά φυτά για να μπορεί να κρύβεται το θηλυκό όταν την "παρακυνηγάει" ο αρσενικός. Επίσης βάλε και ένα κομμένο κατα μήκος ποτηρι από styrofoam (αυτά που χρησιμοποιούμε για να βάζουμε μέσα ζεστα ροφήματα) για να φτιάξεο ο αρσενικός τη φωλιά του απο κάτω.
Μετά λοιπόν από μερικές μέρες προετοιμασίας του ζευγαριού, βάλε τον αρσενικό στο ενυδρείο αναπαραγωγής και άφησέ τον να προσαρμοσθεί και να φτιάξει τη φωλιά του από φυσαλίδες. Αν δεν τη φτιάξει μέχρι την άλλη μέρα δεν πειράζει, μάλλον θα την φτιάξει μόλις αντικρύσει την κυρία... Ύστερα βάλε μέσα στο ενυδρείο ένα γυάλινο ή πλαστικό κύλινδρο όρθιο (ακόμα και μία διαφανής γεννήστρα κάνει για τη δουλειά) και βάλε τη θηλυκιά μέσα, ώστε να είναι προστατευμένη από τις επιθετικές ορέξεις του αρσενικού, μέχρι να προσαρμοσθεί στίς νέες συνθήκες. Μετά από λίγες ώρες - μάλλον (εξαρτάται από το χρώμα της) - θα εμφανίσει κάθετες γραμμές και δε θα δείχνει να φοβάται τον αρσενικό. Τότε μπορείς να την αφήσεις ελέυθερη στο ενυδρείο για να ζευγαρώσει. Μην τρομάξεις αν δεις τον αρσενικό να της επιτίθεται και να της ρίχνει και μερικές δαγκωνιές, είναι φυσικό... Εγώ συνήθως απελευθερώνω τη θηλυκιά το απόγευμα προς βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί τα βρίσκω να ζευγαρώνουν. Αν δείς ότι δεν γίνεται τίποτα ούτε την άλλη μέρα και η θηλυκιά τρώει πολύ ξύλο, τότε βγάλε την και ξαναπροσπάθησε μετά από μερικές μέρες.
Αν όλα πάνε καλά, θα τα βρείς κάτω από τη φωλιά, τη θηλυκιά ανάποδα και τον αρσενικό τυλιγμένο γύρω της . Ο αρσενικός θα πιάνει τα αυγά που πέφτουν και θα τα βάζει τη φωλιά, ενώ η θηλυκιά συνήθως μένει ακίνητη (μερικές φορές βοηθάει, ενώ άλλες φορές τρώει κανένα αυγό). Όταν τελειώσουν το ζευγάρωμα (η παραπάνω διαδικάσία επαναλλαμβάνεται πολλές φορές), μετά από 3-4 ώρες συνήθως (είχα ένα ζευγάρι που συνέχιζε και μετά τις 6 ώρες ), θα πρέπει να βγάλεις τη θηλυκιά για να μην τη σακατέψει ο προστατευτικός πατέρας. Αντίθετα ο πατέρας θα πρέπει να μείνει μέσα να προσέχει τα αυγά (μικρά άσπρα) και τη φωλία (την επισκευάζει). Σε 24 ώρες συνήθως τα αυγά εκκολάπτονται αλλά τα μικρά αρχίζουν να κολυμπού ελέυθερα μετά από 3 μέρες περίπου. Τότε είναι που θα πρέπει να βγάλεις τον πατέρα για να μην τα φάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: